Miljøstyrelsen
12%

af alle tatoverede har gener fra deres tatoveringer

47%

af dem der overvejer at få en tatovering ved ikke, at det er almindeligt at få vedvarende kløe og hævelse af tatoveringer.

42%

har andre farver end sort i tatoveringen

* Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov

risici

Er der risici forbundet med at blive tatoveret?

Her er et par af de vigtigste råd du bør overveje, inden du får lavet en tatovering.


Er tatoveringer generelt sikre?

Tatoveringer indebærer altid en risiko for infektioner eller andre komplikationer. Det er dog sjældent, at der opstår noget alvorligt. Det vigtigste i forhold til en sikker tatovering er, at du bliver tatoveret hos en erfaren tatovør, som har en høj hygiejnestandard.


Hvad kan egentlig gå galt?

Der er nogle, der oplever gener ved deres tatoveringer. Den mest hyppige gene er, at tatoveringen klør i sollys, eller at man generelt oplever en vedvarende kløe eller hævelse i huden. I sjældne tilfælde kan der komme knuder i huden, betændelse, udslet og eksem i tatoveringen eller sår, der ikke heler. Hvis hygiejnen ikke er i orden, og der ikke anvendes sterilt udstyr, kan der være risiko for overførsel af alvorlig sygdom fra en person til en anden, fx leverbetændelse. Jo flere tatoveringer du får, jo større er risikoen for at opleve en eller anden form for gene.


risici

Er der risici forbundet med at få lavet en hjemmetatovering?

Ja! Du bør helt undgå hjemmetatoveringer. Det er forbundet med en meget høj risiko for infektioner og betændelse at kaste sig ud i hjemmetatoveringer. Få din tatovering lavet hos en erfaren tatovør!


Er der tatoveringsfarver, der kan være farlige for huden?

Sort er den farve, der er forbundet med den laveste risiko for gener i huden. Det er især rød og blandingsfarver af rød (violet, bordeaux, orange og pink) gul og grøn, der giver kløe ved solbadning og i værste fald vedvarende kløe og hævelse.


Kan jeg få allergi af at blive tatoveret?

Hudallergi overfor indholdsstofferne i en tatovering ses relativt sjældent. Hudallergi er imidlertid den hyppigste alvorlige komplikation til tatovering og ses særligt i røde tatoveringer eller i tatoveringer med røde blandingsfarver. Den viser sig som rødme, hævelse og kløe af tatoveringen.

Hvis du allerede har allergi, bør du være ekstra forsigtig med at få en tatovering.


Kan jeg få kræft af at blive tatoveret?

Tatoveringsfarver kan indeholde små mængder af stoffer, der har vist sig at være kræftfremkaldende i dyr, men det er uafklaret, om stofferne kan give kræft hos mennesker.


risici

Kan der gå betændelse i en tatovering?

Ja, der kan gå betændelse i en tatovering, men det sker ikke så tit, og risikoen afhænger af hygiejnen og hvordan tatoveringen bliver plejet. Det er derfor vigtigt, at tatovøren anvender sterile farver, sterilt udstyr og engangsnåle, og at tatovøren sørger for at have helt rene hænder og bruger handsker. Huden skal rengøres og afsprittes inden tatoveringen.

Hvis hygiejnen er dårlig, eller tatoveringen bliver plejet forkert, kan man få forskellige former for infektioner. Det kan skyldes bakterier, virus og svampe.


I hvilke tilfælde skal jeg kontakte min læge?

Du bør kontakte din læge i følgende tilfælde:

  • Hvis du får tiltagende rødme, hævelse og ømhed i huden som tegn på infektion.
  • Hvis tatoveringen bliver ved med at væske.
  • Hvis der opstår gul materie og tykke skorper. 
  • Hvis hævelsen i tatoveringen ikke falder inden for cirka en uge.

Vil du vide mere?

Bispebjerg Hospitals Afdeling D forsker i tatoveringers virkninger på huden og resten af kroppen. Du kan læse mere om deres viden og anbefalinger her